Het voordeel van vertragen

Volwassenen hebben aangeleerd snel te zijn. Snel boodschappen doen, snel even koken, deze klus heeft spoed! Zelfs de snelheid waarmee we informatie opnemen neemt toe. En we nemen minder tijd voor rust waarin we die informatie verwerken.

Voor een baby is dat tempo niet bij te houden. Omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn hebben baby’s veel meer tijd nodig om informatie te verwerken. Grotendeels wordt de informatie verwerkt tijdens de slaap. Een andere manier om je baby te ondersteunen is vertragen.

Bij mijn workshop babymassage bespreek ik het belang van vertragen in de eerste bijeenkomst uitvoerig. Zonder vertragen wordt de massage niet alleen stressvol maar je mist ook veel belangrijke informatie. Het meest herkenbare voorbeeld is de schrikreactie van je baby als je hem of haar te snel oppakt. Dit is anders dan de mororeactie die na een aantal weken na de geboorte vanzelf verdwijnt. Er is niets ergs gebeurd maar voor de baby was het ten minste zeer ongemakkelijk. Kun jij je herinneren wanneer je voor het laatst zo geschrokken bent dat je een sprong in de lucht maakte en je adem stokte?

Een handig trucje om de snelheid van je baby te meten is met een vinger een aantal centimeter voor zijn neus langzaam heen en weer te bewegen. Doe dit nog langzamer als je in eerste instantie zou willen doen! Het tempo waarin je baby je vinger kan volgen is het tempo waarin hij het leven kan bijhouden oftewel de informatie verwerkingssnelheid.

Als je je als ouder aan die snelheid kan aanpassen biedt dit veel comfort en veiligheid voor de baby. Daardoor is het voor een baby heel prettig om in dit tempo te worden opgetild, gewassen, omgekleed en / of gemasseerd.

Door te vertragen kijk je automatisch veel beter naar je kind en wordt het contact intiemer. Daardoor worden de speelmomenten langer en het contact leuker. Zo leer je veel sneller de (lichaams)taal van de baby kennen. Wist je bijvoorbeeld dat een baby communiceert met zijn handen? Of dat ze je in de eerste weken begroeten door langzaam te knipperen met hun ogen?

Het grote voordeel voor jou als ouder / verzorger is dat je bewuster met de baby bezig bent. Daardoor beleef je meer plezier aan je baby in de chaos van alle dag. Samen heb je een moment van ontspanning. Maar wat de meeste ouders bij hun eerste kind niet kunnen inschatten is dat de kunst van vertragen, het uitstellen van je onbewuste impuls reactie, nog jaren goed van pas komt.

Als je baby de dreumesleeftijd heeft dan word zijn verwerkingsvermogen al een stuk sneller. Toch heeft hij nog ongeveer vier seconden nodig voordat de informatie via zijn oren in zijn hersenen is aankomen en er een reactie komt. Dat is twee keer langer als een volwassenen nodig heeft om een reactie te geven!

Op een van de speelmomenten op ons grotemensenbed viel onze dochter met haar hoofd op de grond (AAAAAAAAH! Schrik!). Ik ging zo snel mogelijk naar haar toe, ging naast haar zitten en wachtte af tot ze zelf kon zitten. Van de schrik had ze een “Breath holding spell” (geen ademhaling) en ging buiten westen (wat ze wel vaker doet, het bezorgde me geen extra schrik). Onze zoon was nog steeds op bed aan het springen en dacht dat zusje grapjes maakte. Ik vertelde hem -rustig!- dat zijn zusje heel veel pijn had en dat “het heel serieus is”. 1 – 2 – 3 hij blijft springen en zingen; – 4 – 5 hij komt bij ons zitten en geeft zijn zus een aai. Daarna zoekt hij alle aanwezige knuffeldieren bij elkaar en legt die bij haar neer. (Alles is trouwens goed afgelopen!)

Als je kind ouder -en later volwassen- wordt leert hij, in tegenstelling tot het gedrag van een peuter, binnen die vier seconden een reactie te geven. Hebben wij hem of haar dat geleerd?

Volwassenen zijn geneigd zich na twee seconden te herhalen ….. meestal iets dwingender. Als we volwassen worden leren we snel informatie te verwerken (horen, zien, ruiken), gebeurtenissen te koppelen en ons reactievermogen is snel. Heel snel. Onbewust denken we dat iedereen, dus ook een kind, zo in elkaar zit.

Michael Gervais, PhD vertelt dat we na een gebeurtenis ongeveer vier seconden hebben waarin je telkens weer kunt kiezen om iemand (je kind) te laten groeien of afbreken. Meerdere malen per dag, elke dag weer. Als je geoefend bent in het vertragen (uitstellen) van je eerste reactie kun je makkelijker vier seconden wachten en bedenken hoe je met de situatie om wilt gaan.

Wees geduldig, ook voor jezelf, als het een keer niet lukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.