Hoe maak je het moederschap makkelijker voor jezelf?

Dit artikel is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is online zwangerschaps- en mamacoach. Met haar online training Best9Moms essentials leert ze je om beter voor jezelf te zorgen. Volg Best9Moms ook op Facebook en Instagram!

Moeder zijn is fantastisch. Moeder zijn is uitdagend. Moeder zijn geeft zoveel voldoening. Toch moet ik de eerste moeder nog tegenkomen die niet moe of druk is. Slapeloze nachten, balanceren tussen werk, gezin en jezelf en de uitdaging van alle eerste keren en nieuwe ontwikkelingen van je kindje. Hoe mooi het moederschap ook is, makkelijk is het zeker niet. In deze blogpost deel ik mijn beste tips om het moederschap soepeler te laten verlopen. 

Ontspannen

Een relaxte moeder zorgt voor relaxte kinderen. Je kinderen zijn een spiegel van hoe jij je voelt. Als jij gespannen of gestrest bent, dan reageren je kinderen vaak tegendraads. Kun jij geduldig en ontspannen met je kinderen omgaan, dan werken zij verbazingwekkend goed mee. 

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. We zijn immers allemaal wel eens chagrijnig, energieloos of prikkelbaar. De kunst is om dit zoveel mogelijk voor te zijn, door op tijd ruimte te nemen om voor jezelf te zorgen. Loop even weg uit de situatie, tel tot 10 of laat je partner het even overnemen. 

Zorgen voor jezelf

Moeder zijn kost energie, net als je huishouden en je werk. Had je het al druk met jezelf en je werk, voordat je moeder werd. Nu je moeder bent, blijft er nog minder tijd over. Het is soms maar goed dat de kinderen vroeg wakker zijn. Deze tijd kun je mooi gebruiken om je todo-lijst af te werken. Zo blijft er tijd over om te zorgen voor jezelf, heel belangrijk!

Want als jij goed voor jezelf zorgt, zit je lekker in je vel en gaat het ook goed met je gezin. 

Brandstof voor het moederschap

Voldoende brandstof is essentieel voor voldoende energie. Als je de auto niet op tijd vol tankt of een onderhoudsbeurt laat uitvoeren, val je uiteindelijk stil. Zo werkt het met je lichaam ook. Je lichaam vraagt om onderhoud en brandstof. Dit houdt in dat je tijd moet maken om voor jezelf te zorgen. Hoe druk je het ook hebt, maak van jezelf altijd een topprioriteit!

Gezonde voeding

Gezonde voeding is de ideale brandstof voor je lichaam. Het geeft je de bouwstoffen die nodig zijn om je lichaam te herstellen. Het geeft je de energie om net dat extra stapje te zetten om je gezin en je werk te combineren. En niet onbelangrijk het helpt je om geduldig en rustig met je kinderen te blijven communiceren. 

Voldoende bewegen

Bewegen en sporten kost energie, maar hier krijg je ook weer energie voor terug. Het maakt je alerter en productiever. Mooi, want zo kun jij alle klusjes in minder tijd doen en blijft er dus tijd over om te genieten van het moederschap. Sporten en bewegen geeft je immuunsysteem een boost. Mooi want dan ben jij een stuk minder gevoelig voor alle ziektes en verkoudheden die je kinderen mee naar huis nemen van de kinderopvang en school. En bewegen en sport is een fijne manier om je gedachten te ordenen en gebeurtenissen uit je dagelijkse leven een plekje te geven. Bewegen zorgt immers voor verbindingen in je hersenen die je anders nooit zou maken. 

Voldoende slapen

Hanny Evers
Hanny Evers van Best9Moms

Slapen, wat is dat? Een gemiddelde moeder is blij met een nacht van 6 uur. Toch is dit niet voldoende om je fit en energiek te voelen. Slapen is vaak een afweging tussen tijd voor jezelf of op tijd naar bed gaan. Een dilemma, dat maar al te vaak uitloopt op een uurtje te laat naar bed gaan. Maak hier wel bewuste keuzes in, want 8 uur slapen is het minimale dat we allemaal nodig hebben. Probeer het eens uit. Je gaat merken dat je een energie voelt, die je al lang niet meer hebt gehad!

En mocht je een nachtbrakend kind hebben of nog vol in de nachtvoedingen zitten? Kijk dan of je overdag ergens een uurtje extra kan pakken, zonder dat je hierdoor later naar bed gaat. 

De kracht van me-time

Het moederschap is constant aan staan. Geen moment hebben om even bij te komen. Dit is niet vol te houden. Je hebt echt tijd voor jezelf nodig. Tijd waarin je niet alert hoeft te zijn op een huiltje van je kind. Alleen zo kun jij even volledig ontspannen. 

Ik hoor vaak moeders die boodschappen doen zonder kinderen of werken gelijk stellen aan me-time. En natuurlijk telt dit zeker mee, maar dit is niet voldoende. Je bent namelijk nog steeds met een taak bezig en ontspannen of ontladen zit er niet echt in. 

Plan iedere dag een momentje voor jezelf en minstens 1x in de week een langere tijd. Wat je doet maakt niet uit, zolang jij maar even de ruimte krijgt om te ontladen en alle prikkels te verwerken. Zo kun jij daarna weer ontspannen het moederschap aan. En hier profiteren je kinderen net zo hard van mee!

Dit artikel is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is online zwangerschaps- en mamacoach. Met haar online training Best9Moms essentials leert ze je om beter voor jezelf te zorgen. Volg Best9Moms ook op Facebook en Instagram!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.