Huilen!

Door te huilen probeert je baby je iets te vertellen. En als je goed kijkt, kun je vaak ontdekken wat dat is. Je baby kan het koud hebben, bang zijn of willen slapen, niet altijd dingen waarbij troosten helpt. Dat is vaak je eerste impuls, maar soms wil je baby eten. Of slapen. En dan komt je omgeving meestal nog met een serie goed bedoelde adviezen. Vaak werken die voor jou minder goed en wordt je nog onzekerder. Want een huilende baby, betekent dat niet dat je iets verkeerd doet?

Een baby huilt om verschillende redenen:

  • Om iets verwerken.
  • Om iets vragen.
  • Om zich af te sluiten.

Wat je vast kent zijn de “normale” redenen om te huilen: een vieze luier, honger, slaap of kramp. Dat zijn externe oorzaken, die je kan verhelpen door iets te doen. Je hebt dan ook vast een routine om daarmee om te gaan. Verschonen, flesje geven, knuffelen – dat heb je meestal gewoon onder de knie. Maar je baby kan ook in zichzelf huilen: bij verdriet, verveling, angst of pijn bijvoorbeeld. Het huilen heeft dan een “interne” oorzaak, in de baby zelf. Een flesje aanbieden heeft in zo’n geval weinig zin, dus wat doe je dan?

Verhuilen

Dat soort huilen, de interne soort dus, noemen we “verhuilen”. Verhuilen is nog redelijk onbekend. Het zijn vaak de lange huilbuien. Je baby maakt alles voor de eerste keer mee. Al die nieuwe dingen moeten verwerkt worden. Maar je baby is nog klein en al dat verwerken kost een hoop energie. Maar vaak zie je, al huilende, de handjes open staan – in een ontspannen houding dus.

Vaak hebben ouders nochtans het meeste moeite met dit soort huilbuien.We hebben de natuurlijke drang om te troosten. Bij normaal huilen voorzie je in iets, los je iets op. Bij verhuilen gaat dat anders: nu troost je door zekerheid en ruimte te geven. Verhuilen vraagt van jou, als ouder, verreweg het meeste energie. Als je je door iemand bij kan laten staan, is dit daar vaak het goede moment voor.

Als je je verhuilende kind wil steunen, zoek dan een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten, zonder afleiding. Praat zachtjes en sussend. Hoewel je baby je misschien niet hoort, voelt het wel de vibratie van jouw lichaam. Beweeg zo min mogelijk, ook al friemelt je kindje wel. Zoek oogcontact op een rustige manier. Wees beschikbaar voor rustgevend contact.

“ Ik steun je en ben bereid om naar je verhaal te luisteren zonder er iets aan te veranderen!”
(Conny Markgraaf)

Iedere baby huilt, een huiluurtje is heel normaal. Dat hoort erbij. Hoe lang huilen babys gemiddeld?

Een baby van:

  • 2 weken huilt ongeveer 1 uur en 45 minuten per dag
  • 6 weken huilt ongeveer 3 uur
  • 12 weken minder dan 1 uur

Er zijn veel verschillen: sommige babys slapen gemakkelijker dan anderen en ze hebben een heel eigen ritme. De ene heeft wat meer moeite met verwerken van prikkels en emoties dan de andere. Dat verwerken gaat bij sommige babys al huilende, soms wel zes uur per dag! Maar elke ouder heeft de basisbehoefte om te troosten (en het huilen te laten ophouden). Maar deze vorm van huilen is vaak functioneel en niet te verhelpen met een flesje. Dat geeft gemakkelijk stress. En daar wordt niemand blij van.

Als je merkt dat je het moeilijk krijgt en er minder voor je kind kan zijn: knuffel je kind en vraag om hulp. Vraag hulp aan je moeder, een vriendin of de buurvrouw. Niets mis mee, kan prima. Vraag naar informatie bij het consultatiebureau. Vraag het aan mij – nieuwe moeders coachen is wat ik doe! Kijk daarnaast naar wat je baby doet, probeer het waarom te begrijpen. Ook – juist – als alles rustig en ontspannen is.

Wil jij een handleiding van je baby, wil je leren begrijpen wat je baby je vertelt? Kom dan ook naar de workshop Bewust Blije Babymassage! We starten in april 2018 in Standdaarbuiten, Noord-Brabant!

Voor meer informatie kun je op deze link terecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.