Mannen zijn anders dan vrouwen

Het is vaderdag!

Vandaag is vaderdag. En hoewel gelijkheid tussen man en vrouw nodig en geweldig is, is het ook interessant de verschillen eens te benoemen. Want mannen zijn écht anders dan vrouwen. En vandaag is het daar een prima dag voor.

Vaderdag is een goed idee, want ze worden zo vaak vergeten. Alle aandacht gaat naar baby’s en hun moeders. Pufklasjes, mamacafé’s, babymassage: het is voor 100% vrouwelijk. Er is bijna niks wat mannen kunnen doen – buiten hun kind leren voetballen of een fietsband te plakken. Komt dat omdat ze niet anders willen? Of omdat moeders denken dat wat zij leuk vinden, vaders ook fijn vinden?

Sabeltandtijgers

Nee, want mannen zijn anders. Ze hebben andere drijfveren en interesses. Vroeger, toen we nog in berenvellen rondliepen en in grotten sliepen, zorgden de mannen voor voedsel en veiligheid. Dat was hun rol. Nu zorgen ze nog steeds voor eten (statistisch gezien werken ze veel meer dan vrouwen) maar er zijn geen sabeltandtijgers meer. Voor veiligheid hebben we tegenwoordig muren en politie. Dus helpen ze hun vrouwen bij de opvoeding, wat die vrouwen meestal zeer waarderen. En dat vinden de mannen dan weer fijn want ze voelen zich gewaardeerd. En daar gaat het ze om, zo simpel is het dan ook wel weer.

De weg vragen

Stereotiep: mannen zijn nooit de weg kwijt, en zelfs als ze dat wel zijn, geven ze het niet toe. Laat staan dat de iemand vragen hoe ze moeten rijden! Want iets niet kunnen of weten, en het moeten vragen, is een teken van zwakte. Want dan zijn ze niet almachtig. Waarom is dat nodig? Nou, ze moeten hun gezin kunnen beschermen tegen die loslopende wilde dieren, die er helemaal niet meer zijn. En als je dat niet kan, ben je als vent niets waard. Dat zullen ze niet zo snel toegeven…

De meeste mannen hebben van hun moeders en vrouwen niet geleerd hoe je met baby’s omgaat. Ze weten dus niet wat ze moeten doen. Daarom laten ze het liever over aan iemand die het overduidelijk wél kan: hun vrouw. Want die is daar duidelijk beter in. Ze geven haar de zorg over hun kind – dat is liefde, puur en simpel. Ze vertrouwen je. Maar als die vrouw dan om hulp vraagt, voelen ze zich nodig en dat versterkt hun mannelijkheid, hun gevoel van eigenwaarde. Ze vertrouwt hém ook. Daar wordt hij sterker van. Dan is hij de koene ridder die jou uit de klauwen van een beer komt redden.

King Arthur en Sir Belvedere

Mannen kletsen niet

Je zat dus lekker op de bank, al kletsend met je man, je gedachten te organiseren. Veel van de dingen die je zegt, komen in de vorm “ik moet X nog doen”. Dat ziet hij als een hulpvraag, en zal jou dus willen helpen. Want mannen zijn anders, die willen problemen oplossen. Als jij op dat moment zijn hulp afwijst, of kritiek hebt op zijn oplossing, voelt hij zich afgewezen.

(En ja, natuurlijk is zijn oplossing anders dan de jouwe!) Hij mag dan niet meewerken aan de oplossing van jouw probleem want jij vindt hem (door je kritiek) niet capabel – de ergste belediging voor een man. En als je dat vaak doet, zal hij zich terugtrekken. Hij durft je dan niet meer te helpen, wat jij misschien ziet als luiheid en onverschilligheid. Maar dat is het niet! Het is eerder gekrenkte trots.

Mannen zijn écht anders

Het is echt waar: mannen zijn anders dan vrouwen. Ze voelen anders, ze denken anders en ze gebruiken andere woorden. En in negen van de tien conflicten tussen man en vrouw is dat laatste de oorzaak. Ze drukken zich gewoon anders uit. Gelukkig is dat gemakkelijk op te lossen. Hoe? Door, met aandacht voor elkaar, in gesprek te blijven.

  • Wat heb jij nu écht nodig.
  • Wat je zegt betekent voor jou iets anders dan voor mij.
  • Hoe kan ik je laten zien dat ik je vertrouw?

Open en eerlijk met elkaar praten versterkt je band en geeft meer duidelijkheid. Zo krijgt de liefde die er al is, ruimte om nóg meer te groeien. 

PS. Zo werkt het natuurlijk ook met baby’s: die gebruiken een nog héél andere taal. En als je die wil leren (om bijvoorbeeld meer meer tijd met je lief door te kunnen brengen), heb ik de oplossing voor je: mijn online cursus “ de gebruiksaanwijzing van baby’s”.

  • Geen gedoe meer.
  • Geen huilbuien meer.
  • Geen stress en frustratie meer.

Meld je aan en begin samen aan het gezin van je dromen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.