Slapen als een baby, deel 1

In de praktijk zie ik dat veel jonge ouders zich zorgen maken over het slaapritme van hun baby. Veel moeders staan al naast het bed van hun kind als die maar een halve kik geeft.  Daarmee verstoren ze hun eigen nachtrust, terwijl het kind in kwestie er ook niet beter van slaapt. Dat hoeft niet. 

Baby’s hebben een ander slaapritme dan volwassenen. Om te voorkomen dat je nacht in, nacht uit gefrustreerd naast je baby weg staat te kwijnen wil ik je vertellen hoe dat werkt. Want een uitgeruste mama is een blije baby, en dat is per slot van rekening toch wat we allemaal willen. 

Had je iets anders verwacht?

Om te beginnen: jij hebt een biologische klok. Dat is een ritme wat je hebt aangeleerd. Je baby is er nog maar net, en heeft nog niet zo’n ritme kunnen ontwikkelen. Ze ontwikkelt dat ritme door jou na te doen, dus als jij zenuwachtig rondrent gaat je baby zeker niet slapen. Dan kun je beter het licht dimmen, stil praten en rustig bewegen. En maak geen oogcontact met je kind, want met mama spelen is zo leuk! Daar wordt-ie weer wakker van.

Hoe lang horen babys eigenlijk te slapen? Goede vraag! De meeste babys slapen in blokken van drie tot vier uur. Niet meer. Daarna worden ze wakker, willen een fles en even wat rustige aandacht. De kans is heel groot dat ze daarna weer inslapen voor een volgend blok van drie tot vier uur. Want jonge babys slapen zestien tot achttien uur per dag! En als je een gelukkige ouder hoort vertellen dat hun baby van drie maanden “al de hele nacht heeft doorgeslapen”, weet dan dat die hele nacht vijf, maximaal zes uur duurde.

Het is zó gemakkelijk daar gefrustreerd over te raken. Want als je baby niet “goed” slaapt, doe jij vast iets verkeerd! Je gaat andere manieren proberen: nachtlampje, muziekje, de baby in jouw bed, jij bij de baby – allemaal reuze interessant als je net geboren bent. En zo slaapt je kind nóg minder, et cetera. Voor je het weet hebben jullie een slaapritme ontwikkeld waar niemand blijer of beter van wordt. En dat is níet wat je wil!

Hoe slapen babys eigenlijk?

Ik zei het daarnet al: babys hebben een ander slaapritme dan volwassenen. Maar hoe werkt dat dan? Nou, wij Grote Mensen hebben eerst een lichte sluimerfase. Als we daaruit wakker gemaakt worden, weten we niet dat we ooit geslapen hebben. Daarna komen we in een tweede fase, die ongeveer 40 tot 60% van de nacht duurt. In die fase worden de ervaringen van de dag ervoor verwerkt. In de derde fase -15% van de nacht- komen we in een diepe ontspannen slaap waarbij al onze spieren verslappen. Die drie fasen heten samen de NREM-slaap. 

Daarop volgt een afwisseling van korte periodes REM-slaap, waarin je droomt en je spieren volledig ontspannen zijn, en periodes diepe- of sluimerslaap. Dan wordt je wakker en ga je op zoek naar koffie – ik wel, in ieder geval.

Bij babys is dit helemaal anders. 

Om te beginnen drinken de meeste babys geen koffie. En, misschien relevanter: de slaapcyclus van een pasgeboren kind is veel eenvoudiger. Er zijn maar twee fasen: een rustige en actieve slaap. De slaapcyclus van je baby is ook veel korter, gemiddeld 40 tot 60 minuten. Het ziet er zo uit:

 • Als een baby net in slaap valt, gaat ze in actieve slaap. Die lijkt erg op de REM-slaap van volwassenen: ontspannen spieren, knipperende ogen en murmelgeluiden. Je zou kunnen denken dat je baby wakker wordt, maar dat is niet zo. Laat haar dus liggen!
 • Na een poosje valt de baby in een rustige slaap, met een  langzamere, ritmische ademhaling, minder beweging en geen knipperende ogen. Dit is het einde van de slaapcyclus. Je baby wordt nu wakker, of valt weer in een actieve slaap.

Vanaf zes maanden gaan babys meer slapen zoals volwassenen dat doen. Hun slaapcycli worden langer en de tijd die ze in actieve slaap doorbrengen, wordt korter.

Het Is dus héél logisch dat je baby na drie kwartier slaap wakker lijkt te worden. Het is het einde van een slaapfase! Maar als je hem gewoon laat liggen, zal hij vaak gewoon weer in slaap vallen – zelfs als hij even in zijn bedje ligt te spelen. Maar als je hem gelijk uit bed haalt of afleidt, zal je baby véél liever bij jou zijn! (Je bent per slot van rekening zijn vertrouwde, lieve moeder…) Dus, als hij ook maar vermoedt dat je in de buurt bent wordt hij wakker. Als je hem aanleert dat je meteen komt, leert hij aan het einde van een slaapfase volledig wakker te worden om gezellig bij jou te zijn! En als je dan een keer niet meteen komt gaat-ie huilen – want wat moet hij anders?

Leren slapen is ook wennen aan de afwezigheid van mama. Als je je baby bij je wil laten slapen moet ze dat later weer afleren. En dat gaat gepaard met een hoop gehuil. Wil je dat?

Leer je baby in slaap te vallen

Bij een baby is de overgang tussen wakker zijn en slapen duidelijk te zien. Dat gaat met een schok; een baby valt letterlijk in slaap. Dat kan heel eng aanvoelen, ze voelen zichzelf het bewustzijn verliezen. Ze schrikken en worden soms zelfs huilend wakker. Daarom is er het slaapritueel. Zo maak je die plotselinge overgang voorspelbaarder; je baby weet van tevoren wat er gaat gebeuren. Dat is veilig, dus fijn. 

Rust is ook belangrijk, want voor je baby is alles nieuw en dus interessant. Hij wil graag overal bij zijn! Slapen doet-ie later wel. Maar door stil, rustig en langzaam te bewegen help je je baby zich af te zonderen van zijn omgeving. Nu kan hij aandacht hebben voor het slaapritueel. Je baby laat zichzelf gemakkelijker ontspannen wegdommelen.

Dus: om op een fijne, ontspannen manier in slaap te vallen heeft je baby rust nodig, en een ritueel. Hoe doe je dat? Een aantal voorbeelden;

 • Zing altijd hetzelfde liedje. Je stem en de melodie zijn voor je baby een duidelijk signaal: het is tijd om te gaan slapen.
 • Masseer je baby, bij voorkeur met olie of lotion. Daar kan ik hele boeken over schrijven – doe ik ook – maar het maakt ontspannen knuffelhormonen vrij. 
 • Geef je baby hetzelfde lapje, knuffeldier, speentje – en geef dit alleen bij het slapengaan. Ook dit is een signaal: ik krijg mijn knuffeldoekje, dus ga ik slapen.

Denk er wel aan dat het de bedoeling is, je baby zo weinig mogelijk stimuli te geven! Dus masseer langzaam, zing zacht, doe de felle lichten uit en beweeg rustig. Want anders is er weer iets interessants te beleven – met alle gevolgen van dien.

En over dat masseren?

Er wordt de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar babymassage. Over het algemeen is de conclusie dat masseren er voor zorgt dat zowel babys als moeders dieper, langer en rustiger slapen. Met name het masseren met lotion was erg succesvol, mogelijk omdat in de studies die moeders hun kinderen ook vaker masseerden. Volgens mij komt dat omdat lotion fijner masseert dan op de droge huid. Maar, de boodschap is duidelijk: gemasseerde babys slapen beter!

Kan ik jou ook helpen?

Je kind is maar héél kort een baby. Natuurlijk wil je daar optimaal van genieten! Je wil begrijpen wat je baby nodig heeft. Je wil graag een roze wolk, liefde en rust – geen gekrijs en slapeloze nachten. Net zoals je vast ook de beste voeding, de mooiste kleding en het zachtste bed wil. Je verwacht het beste van jezelf, als moeder. En dat is helemaal goed. Maar als je baby niet goed slaapt, kan ze niet genieten van dat bed. En als je baby veel kramp heeft, maakt het niet uit welke kleding hij draagt.

Hoe los ik dat voor jou op? Niet door je te vertellen wat je moet doen, maar door je technieken te leren en die te samen oefenen. Mijn methodes, ontwikkeld uit oude Oosterse en nieuwe Westerse technieken, zijn snel en eenvoudig toe te passen. Je baby zal sneller ontwikkelen, beter slapen en minder last hebben van krampjes. 

Wat ik jou te bieden heb is geen saaie informatieavond met plakje cake. En ook geen pufklasje. Nee, in mijn trainingen en workshops leer je een leuke, nieuwe manier om voor je baby te zorgen. Samen met andere moeders leer je in een veilige omgeving wat je wil weten maar nergens anders hoort! Dus neem vandaag nog contact op met info@barbaraproper.com, kijk op Youtube of Facebook en geef jouw baby de best mogelijke start in het leven!

En als toetje, wat links naar onderzoeken:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27599170
 • https://www.magonlinelibrary.com/doi/full/10.12968/bjom.2015.23.3.166
 • https://www.jstage.jst.go.jp/article/kei/11/3/11_109/_article/-char/ja/
 • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/imhj.21408
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032700001981
 • https://www.parentingscience.com/newborn-sleep.html
 • https://indianpediatrics.net/sep2005/sep-877-884.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.